Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

HERRARNA SATTE OSS HIT

30 april 2024 kl 19:00 - 20:30

 

Gästspel 30 april – Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba. En samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Uppsala Stadsteater.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. På samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin. Myndigheterna kallar lösningen för dislokation. Det här blir inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Föreställningen bygger på boken Herrarna satte oss hit som är skriven av Elin Anna Labba. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem av svenska staten. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs söndertrasade historia. Vi berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Genom berättelser, foton, brev och jojktexter, framträder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Denna föreställning är en konstnärlig upplevelse som innehåller viktiga frågor om språk, identitet och tillhörighet. Det är ett mycket visuellt och sceniskt verk som genom musik, koreografi och livsöden är i ständig rörelse.

Det är en berättelse som saknas varje gång man diskuterar rasism i Sverige.

INFÖR DITT BESÖK

Tid 19:00-20:30
Pris, 250kr/vuxen, 200kr/pensionär/student

Spelplats: Scenkonstverkstan, Odenskogsvägen 42 D, Östersund.

Arrangeras av Gaaltije – Saemien museume i samarbete med Riksteatern Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun och Estrad Norr.

Biljetter: Tickster.com

 

 

 

HERRARNA SATTE OSS HIT
HEARRÁT DAT BIDJE MIN

Av: Elin Anna Labba
Regi: Malin Stenberg
Manus: Stina Oscarson
Scenografi: Bente Rolandsdotter
Ljusdesign och ljudbearbetning: Emanuel Arvanitis
Kompositör: Peder Niilas Tårnesvik
Videodesign: Irma Bergdahl
Skådespelare: Paul Ol Jona Utsi, Lene Cecilia Sparrok, Vincent Grahl & Anna Lena Efverman

Urpremiär: 13 jan 2024 Uppsala
En samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Uppsala Stadsteater

Detaljer

Datum:
30 april 2024
Tid:
19:00 - 20:30

Plats

Scenkonstverkstan, Odenskogsvägen 42 D, Östersund.
Odenkogsvägen 42 D
Östersund, 831 33 Sverige
+ Google Map

Arrangörer

Stiftelsen Gaaltije
Staare – Saemien reereme tjïelte
Riksteatern Jämtland Härjedalen
Estrad Norr
Rulla till toppen