Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hjortronen har knutit sig / Erinringar – vad ljus och skugga berättar!

25 januari 2024 kl 11:00 - 1 mars 2024 kl 17:00

 

I samband med ombyggnaden av Östersunds kommunhus har konstnärerna Birgitta Burling och Tomas Colbengtson skapat platsspecifika verk till byggnaden. Nu har alla chans att få se konstverken.
I en gemensam utställning på Gaaltije presenteras inspirationen och arbetet bakom de nya konstverken samt ett urval av andra verk från de båda konstnärerna.

Mer om konstnärerna:
Birgitta Burling (f. 1950) är född i Morjärv, Norrbotten och är idag verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut både i Sverige och utomlands. Hon har även varit verksam som lärare på KTH Arkitektskolan i Stockholm. Till det nya kommunhuset har hon skapat det 63 kvadratmeter stora konstverket Hjortronen har knutit sig bestående av en fantasimarmorerad väggmålning med utanpåliggande abstrakta målningar.

 

Tomas Colbengtson (f. 1957) är uppväxt i Björkvattnet, Tärnaby och har en Masterexamen från Konstfack (1991) där han senare undervisat i grafik. Idag är han verksam i Stockholm och Sápmi och har utställningar både i Sverige och internationellt. I entrén till det nya kommunhuset möts besökarna av hans verk Erinringar – vad ljus och skugga berättar. Verket består av ett mönster på några av byggnadens glaspartier som sammanfogar motiv från Jämtlands historia.

Tomas Colbengtson

Detaljer

Start:
25 januari 2024 kl 11:00
Slutar:
1 mars 2024 kl 17:00

Plats

Stiftelsen Gaaltije
Köpmangatan 58
Östersund, 831 33 Sverige
+ Google Map
Hemsida
Rulla till toppen