Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Renen i världen

25 september 2023 kl 11:00 19 januari 2024 kl 17:00

Foto av Berit Inga

Foto av Berit Inga

Utställningen berättar om renen, karibon eller tuktun, kärt barn har många namn. Detta makalösa djur som lyckats med att leva ett gott liv i det arktiska klimatet. Både som vild och som tam har den skapat ett bra liv för människorna som lever i arktis. Förutsättningen var dock att människorna anpassade sig till renens levnadssätt. Renen tämjde människan.
I utställningen får du veta var renen lever och hur den har anpassat sig till de kalla miljöer den lever i; om renens biologi och hur människan använder renen; att renen levde samtidigt med mammutar och andra istidsdjur, som är utdöda idag; att det finns grottmålningar i Frankrike med renar; att det finns många renskötarfolk. Det här visste du inte om renen:
  • Inget djur har klarat sig lika länge i köld och snö som renen. Mammuten fanns också för flera miljoner år sedan, men dog ut för 5 000 år sen. Ullhårig noshörning, jättehjort, sabeltandad tiger och grottbjörn är också arter som dog ut när det blev varmare och inlands-isen drog sig tillbaka för snart 12 000 år sedan.
  • Det finns 7 raser av renar kvar. I Nordamerika kallas de caribou och är vilda.
  • Det är 5 000 år sedan människan började tämja renen, eller om det var renen som tämjde människan. Renen bestämde var och hur människan kunde leva. Alla nordliga folk har varit beroende av renen. Kanske upptäckte renarna att de fick skydd mot rovdjur och insekter närmare människorna och deras eldar.
  • Renen är ett flockdjur och kommunicerar på ett sofistikerat sätt. I bakbenen löper en sena över ett benutskott och varje gång renen flyttar bakbenet hörs ett knäppande ljud. Ju snabbare knäppningar, desto snabbare rör sig renen. Funkar utmärkt även i skymning och mörker.
Utställningen är producerad av Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum.
Fritt inträde, öppet måndag-fredag 11:00-17:00

Detaljer

Start:
25 september 2023 kl 11:00
Slutar:
19 januari 2024 kl 17:00

Arrangörer

Stiftelsen Gaaltije
Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum

Stiftelsen Gaaltije

Köpmangatan 58
Östersund, 831 33 Sverige
Hemsida
Rulla till toppen