Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Porträtt från Saepmi -Otto Croneborg

27 maj 2023 kl 14:00 - 10 november 2023 kl 17:00

 

Otto Croneborg (1863 – 1951) kom från en adelssläkt i Västergötland, där han bodde tills han var 11, då familjen flyttade till Stockholms innerstad.

 

 

Han var konstnärlig och ägnade sig framför allt åt fiolspel, men målade och tecknade också mycket och diktade en del. Han utbildade sig i juridik och arbetade som häradshövding och kanslerssekreterare, men det var friluftsliv och de olika konstarterna som verkar ha varit hans egentliga intressen.

I 40-årsåldern kom han första gången till den svenska fjällvärlden och efter det reste han dit så fort han hade möjlighet, både sommar och vinter. Ofta ensam, ibland i sällskap med sin hustru Charlotte (som också var amatörmålare). De fyra sönerna verkar däremot inte ha fått följa med på någon av de många resorna. Några av resmålen: Vålådalen, Undersåker, Ottjsö, Kolåsen, Storlien, Abisko, Kvikkjokk.

I fjällen gjorde han långa vandringar och skidfärder, jagade, fiskade och målade. Han verkar nästan alltid ha haft med sig skissblock och akvarellmålningsattrialjer och målade fr a mängder av naturbilder, men också porträtt av människor han mötte.

I tjugo års tid var han också engagerad i STF. Sin sista fjällresa gjorde han till Abisko 1949, 88 år gammal.

Dessa 37 teckningar och målningar har skänkts till Gaaltije av systrarna Ingela, Annika och Åsa Hofsten, som är sondotterdöttrar till Otto Croneborg.

Fritt inträde.

Detaljer

Start:
27 maj 2023 kl 14:00
Slutar:
10 november 2023 kl 17:00

Plats

Stiftelsen Gaaltije
Köpmangatan 58
Östersund, 831 33 Sverige
+ Google Map
Hemsida

Arrangör

Stiftelsen Gaaltije
E-post
emma@gaaltije.se
Rulla till toppen