Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gaskelante

29 november 2022 kl 18:00 - 31 maj 2023 kl 17:00

Gaskelante

en utställning av Malin Ståhl

29/11-22 – 31/5-23

Gaaltije saemien museume

Riksarkivet Östersund, med Patricia Fjellgren och Kaisa Huuva

 

Samtalsserie: ‘BERÄTTELSERNA’

29/11-22 Malin Ståhl och Annica Wennström

31/1-23 Inger-Helen Gråik och Tomas Colbengtsson

14/3-23 Jan Persson och Ewa Ljungdahl

25/4-23 Patricia Fjellgren och Malin Nord

 

Gaaltije saemien museume i samarbete med IntraGalactic arts collective och Riksarkivet Östersund presenterar Gaskelante, en utställning av konstnären Malin Ståhl.

 

Gaskelante är ett pågående arbete som utgår i ett vistelsestipendium organiserat av Hushållningssällskapet Jämtland på Medstugan egendom i västra Jämtland sommaren 2018. Middagsfjället, en del av egendomens marker, är beläget i det samiska området Gaskelante, som kan översättas till ‘mellanlandet’.

 

Gaskelante är en utställning som tar upp samtida frågeställningar kring historieskrivning, blick och ansvar. Utställningen går på djupet i och gestaltar frågeställningar kring marken, fjällvärlden, och synen på den. Hur ser den koloniala historien ut och hur ter sig kolonialismen idag? Vad tas med, vad exkluderas, vad finns i mellanrummen och där orden tystnar? Medstugans jaktvilla är k-märkt vilket betyder att den ska bevaras och stå som ett monument över en specifik tid och företeelse i platsens historia. Det efemära monumentet, eller monumentet som berättelse är en viktig ingångsvinkel i arbetet med utställningen.

 

IntraGalactic arts collective riktar blicken mot det som tas för givet och främjar ett intersektionellt arbete där företeelser beaktas ur flera perspektiv. I utställningen tittar konstnären på hur dagens berättelser om fjällvärlden färgas av historiska ideologier och politiska skeenden och utställningen tar sig an olika typer av koloniala praktiker som osynliggörande, appropriering och inordning samt drömmen om det orörda fjällandskapet.

 

I utställningen ingår en omförhandling kring hyllan ‘Mcs Samer’ i Riksarkivet Östersunds referensbibliotek vilket sker i samarbete mellan konstnären, Patricia Fjellgren och Kaisa Huuva. Omförhandlingen pågår under hela utställningsperioden.

 

IntraGalactic arts collective

Rapport sydsamiska samt svenska:

MEDSTUGAN_RAPPORT_SYDSAMISKA

MEDSTUGAN_RAPPORT_SVENSKA

Details

Start:
29 november 2022 kl 18:00
End:
31 maj 2023 kl 17:00

Venue

Stiftelsen Gaaltije
Köpmangatan 58
Östersund, 831 33 Sverige
+ Google Map
Hemsida

Organizers

Stiftelsen Gaaltije
IntraGalactic arts collective
Region Jämtland Härjedalen
Rulla till toppen