Evenemang & utställningar

Gaaltije är en unik arena för samisk konst, kultur och kunskap. Vi är en återkommande arrangör av konstutställningar, musikarrangemang, föreläsningar, festivaler, kurser, m.m. Vår ambition är att erbjuda det samiska folket en kulturell samlingsplats såväl som andra en källa till ny kunskap om det samiska samhället och kulturen. Se till att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang!

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nytt datum! Gaskelante SAMTALSSERIE; BERÄTTELSERNA Inger-Helen Gråik nedtecknare Tomas Colbentsson

28 februari 2023 kl 18:00 - 19:30

 

28 februari 2023 kl 18

Inger-Helen Gråik

‘tankar om att lära mig hur landskapet ser ut ur renens perspektiv, och svårigheterna med att implementera den kunskapen i ett modernt samhälle’

nedtecknare Tomas Colbengtsson

konstnärlig värd Malin Ståhl

 

Genom BERÄTTELSERNA, en serie möten och samtal, utvecklas utställningen. I denna del av BERÄTTELSERNA deltar konstnären Malin Ståhl, inbjuden gäst Inger-Helen Gråik, och i rollen som nedtecknare Tomas Colbengtsson.

Nedtecknarens roll fungerar som en utökad dokumentation, där nedtecknaren i valfri form noterar det som sägs, det som händer, stämningar i rummet, associationer sett genom den egna erfarenheten. Dokumentationen ges agens och för in samtalets händelse i utställningen.

 

 

OM DELTAGARNA

Inger-Helen Gråik

Inger-Helene Gråik är 36 år och född och uppvuxen i Vinklumpen. Har från spädbarnstiden följt i renens spår och livet är präglat av att följa renen genom betesmarkerna från fjäll till skog. Det är ett arv jag bär med stolthet men också tidvis ett tungt ok att bära. I ‘Berättelserna’ delar jag mina tankar om att lära mig hur landskapet ser ut ur renens perspektiv, och svårigheterna med att implementera den kunskapen i ett modernt samhälle.

 

Tomas Colbengtsson

Född 1957, uppväxt i en liten by nära Björkvattnet i Tärna, nedanför polarcirkeln i Sverige. I sina konstverk frågan han hur det koloniala arvet har förändrat urfolks liv och landskap, både saemie och andra urfolk. I kampen för att re-vitalisera sitt modersmål sydsamiska arbetar han med bildkonst där han använder saemie (sydsamisk) historia och kollektivt minne som som källa för sin konst. Han experimenterar kontinuerligt med nya former för media och material, från överfångsglas till helt digitalt. I detta söker han att sammanställa ett språk för att formulera förlusten men också en föryngring av samisk identitet.

Colbengtsson är initiativtagare till det första konstnärsresidenset för urfolks-konstnärer; Sápmi salasta -Sápmi omfamnar. Han har varit verksam som konstnär sedan 1991 och som urfolks-curator sedan 2016. Han har ställt ut över hela världen och finns representerad på Nationalmuseum i Oslo och på Sametingets parlament i Norge.

 

Malin Ståhl

Malin Ståhl är bildkonstnär verksam på Frösön i Jämtland. Ståhl arbetar med performance och det platsknutna i frågor kring landskap och natur. Konstnären studerar trädgården som plats för etiska frågor kring handens ständiga närvaro. I studiet av landskapet spelas frågan om ansvar ut i genomlysning av maktens strukturer och kolonialismens handlingar, båda djupt inbäddade i begreppet kulturarv. Arbetet som ligger till grund för utställningen ‘Gaskelante’ är omfattande och har i mångt varit en historielektion in i den historia som inte benämns eller som befinner sig i tystnaden. Där finns de jämtländska jaktvillornas historia, fjällvandrandet och Sveriges turistförening, fjällbönderna, den svenska staten och samerna, den egna relationen till fjällandskapet och ett slags patos kring ansvar och vem som har rätten till vad.

Detaljer

Datum:
28 februari 2023
Tid:
18:00 - 19:30

Plats

Stiftelsen Gaaltije
Köpmangatan 58
Östersund, 831 33 Sverige
+ Google Map
Hemsida

Arrangörer

Stiftelsen Gaaltije
IntraGalactic arts collective
Riksarkivet Östersund
Region Jämtland Härjedalen
KC Nord
Rulla till toppen